Over EMOVES

Urban Culture is een verzamelnaam voor een creatieve en artistieke levensstijl gebaseerd op de mentaliteit van leren door te doen, ondernemerschap en innovatie. Deze levensstijl wordt nageleefd door een grote groep mensen uit alle lagen, etniciteit en leeftijd.

Urban Culture uit vele verschillende muzikale, visuele, fysieke en creatieve uitingen van (jonge) mensen die in de stad wonen. Het is de cultuur van jonge mensen die meestal de bestaande cultuur in de stad niet weten te vinden. Deze creatievelingen raken geïnspireerd door ontmoetingen op straat, en vinden op internet en sociale media hun leeftijdsgenoten.

In de afgelopen acht jaar heeft EMOVES een groot aantal evenementen en projecten georganiseerd en ondersteund binnen alle disciplines van Urban Culture en Sports. Veel van deze initiatieven begonnen klein in de buurten van Eindhoven en zijn uitgegroeid tot toonaangevende, wereldwijd bekende evenementen. Natuurlijk groeide de beoefenaars en aanhangers van deze disciplines met de evenementen mee. Na zeven edities van EMOVES, Urban Culture Festival Eindhoven heeft EMOVES besloten een volgende fase van doorontwikkeling in te gaan.

Door de sterke groei was het niet meer mogelijk om alles in een weekend te organiseren. Ruimte bieden aan ieder initiatief en gerichte ondersteuning op bijvoorbeeld productie, marketing en promotie staan centraal om ons programma te verspreiden over het hele jaar. Hierbij werd het ook steeds lastiger om rekening te houden met de internationale kalender van al onze events en werd door het grote aanbod de keuze van onze bezoekers om een evenement te bezoeken bemoeilijkt of zelfs niet mogelijk.

Daarom hebben we in 2019 gekozen voor meerdere presentatie momenten per jaar gericht op specifieke onderdelen van Urban Culture en Sports in Eindhoven. Onze grote events krijgen hun eigen weekend en een keer per jaar brengen we alles samen in een kleiner, alles omvattend evenement dat zal plaatsvinden in het centrum van Eindhoven.

EMOVES transformeert daarom van een festivalorganisatie naar een platform dat urban initiatieven ondersteunt en versterkt in Eindhoven. Onze focus zal minder liggen op het zelf organiseren van deze initiatieven. We hebben in de afgelopen jaren geleerd dat de ‘do it yourself’ mentaliteit van deze scene niet verloren moet gaan. Urban in Eindhoven leeft en blijft zich ontwikkelen en wij zijn ervan overtuigd dat deze format nodig is om deze verdere ontwikkeling te ondersteunen en onze positie als dé urban stad van Nederland te behouden. EMOVES als top facilitator en kenniscentrum van Urban Culture en Sports. Een platform dat inspireert en informeert.

De Coöperatie EMOVES is gesticht door de drie grote Urban Culture & Sports instituties in Eindhoven: Dynamo (UrbanLab040), Area51 Skatepark en The Ruggeds. Doordat alle partijen samenwerken, dragen zij bij aan de groei van urban culture.